Formulation of ice size to improve storage and fish quality catches by fisherman
DOI:
https://doi.org/10.51179/jipsbp.v6i2.2641Keywords:
: Ice Formulation, Ice Size, Fish Handling, Fish Handling TechniquesAbstract
Indonesia's fisheries export production has large contribution to the world's fish consumption, however, the size of fish export production is inversely proportional to the low cost of export sales. 'The low selling value of fish from Indonesia, because Indonesia fish has low quality. The aim of this research is; (1) knowing the ice size formulation to improve storage quality and quality of caught fish. And (2) understand when the freshness and quality of caught fish decreases. This research was carried out for 1 month starting from September to October 2022. This research used an experimental design. Ice Formulation Experiment was divided into 3 test formulations size, with diameters of 1-5 cm, 6 -10 cm, and 11-15 cm. Addition of ice periodically 6 -12 hours, and changes in ice size are carried out every 1x24 hours starting from the smallest size to the largest in formulation. Fish quality testing is carried out after storage for 3 x 24 hours to measure the best ice size combination formulation. Based on the graph of organoleptic and ALT test results, it shows the best ice formulation is found in sample 1, but in testing using ANOVA the results are not significantly different.Downloads
References
Affandi Affandi, R. P., Ferasyi, T. R., & Karina, S (2016). Uji mikrobiologi ikan tongkol (Euthynnus affinis) yang didistribusikan di tempat pelelangan ikan (TPI) lampulo dan oleh pedagang ikan keliling (PIK) di kota banda aceh (Doctoral dissertation, Syiah Kuala University). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 1(3): 318-324.
Afrianto E. Liviawaty E, Suhara O, dan Hamdani H. (2014). Pengaruh suhu dan lama blansing terhadap penurunan kesegaran filet tagih selama penyimpanan pada suhu rendah. Jurnal Akuatika Indonesia, 5(1), 244124.
Badan Pusat Statistik. (2022). Ekspor Ikan Segar Indonesia. Jakarta.
Gelman, A., Glatman, L., Drabkin, V., & Harpaz, S. (2001). Effects of storage temperature and preservative treatment on shelf life of the pond-raised freshwater fish, silver perch (Bidyanus bidyanus). Journal of Food Protection, 64(10): 1584–1591 doi: 10.4315/0362-028X-64.10.1584.
Green Patersen, D. M. B., Nielsen, J., & Hyldig, G (2006). Sensory Profiles Of The Most Common Salmon Produtcs On The Danish Market. Jurnal Of Sensory Studies, 21: 415-427 doi: 10.1111/j.1745-459X.2006.00073.x.
Haya, U., Tangke, U., & Talib, A. (2022). Pengaruh Penggunaan Campuran Es Curah dan Garam Dapur Terhadap Suhu dan Mutu Ikan. Jurnal Biosaintek, 5(1): 42-55 doi: 10.52046/biosainstek.v5i1.42-55.
Irianto, H. E., & Giyatmi, S. (2009). Teknologi Pengolahan Hasil Perikanan Edisi 2 Jakarta Universitas Terbuka. Jakarta: Universitas Terbuka.
Kusumah, A. P., Novita, Y., & Soeboer, D. A. (2015). Performa Pelelehan Es Pada Bentuk Es Yang Berbeda (Performance of Diffrent Ice-Forms Melting Process). Perikanan Laut, 6(1): 97-108 .
Litaay, C., Wisudo, S. H., Haluan, J., & Harianto, B. (2017). Pengaruh Perbedaan Metode Pendinginan dan Waktu Penyimpanan Terhadap Mutu Organoleptik Ikan Cakalang Segar. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 9(2): 717-726 DOI: doi: 10.29244/jitkt.v9i2.19304.
Murtini, J. T., Riyanto, R., Priyanto, N., & Hermana, I. (2017). Pembentukan formaldehid alami pada beberapa jenis ikan laut selama penyimpanan dalam es curai. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan, 9(2) doi: 10.15578/jpbkp.v9i2.107.
Nugroho, T. A., Kiryanto, K., & Adietya, B. A (2016). Kajian Eksperimen Penggunaan Media Pendinginan Ikan berupa Es Basah dan Ice Pack sebagai Upaya Peningkatan Performance Tempat Penyimpanan Ikan Hasil Tangkapan Nelayan. Teknik Perkapalan, 4:4.
Panai, A. S., Sulistijowati, R., & Dali, F. A. (2013). Penentuan Perbandingan Es-curah dan Ikan Nike (Awaous melanocephalus) Segar dalam Cool-box Berinsulasi terhadap Mutu Organoleptik dan Mikrobiologis selama Pemasaran. The NIKe Journal, 1(2) doi: 10.37905/.v1i2.1221.
Permadi, R., Giawa, F. A., & Putri, R. M. S. (2020). Efektivitas Ekstrak Daun Senduduk (Melastoma malabathricumL.) Padapembuatan Es Batu Terhadap Kemunduran Mutuikan Tamban (Sardinella fimbriata) Disiangi Dan Tidak Disiangi. (128-138). Universitas Maritim: Marinade.
Putri, A. S., Solihin, I., & Wiyono, E. S. (2017). Strategi optimalisasi fungsi pelabuhan perikanan dalam pemasaran hasil tangkapan di PPP Lempasing. Albacore Jurnal Penelitian Perikanan Laut, 1(2): 171-183.
Rivai, A. (2014). Karakteristik mutu ikan tongkol (Auxis thazard) segar yang dipasarkan eceran keliling. Makassar: Program Sarjana, Universitas Hasanuddin Makassar.
Sveinsdottir et al, M. G. (2002). Penerapan skema metode indeks kualitas (QIM) dalam studi umur simpan salmon Atlantik yang dibudidayakan (Salmo salar). Jurnal Ilmu Pangan, 67:15701579.
Syafitri, S., Metusalach, M., & Fahrul, F. (2016). Studi Kualitas Ikan Segar Secara Organoleptik Yang Dipasarkan Di Kabupaten Jeneponto. Jurnal Ipteks PSP, 3(6): 544552.
Zulaihah, L., Nur, I., & Marasabessy, A (2018). Prosiding Seminar Nasional Penelitian & Pengabdian pada Masyarakatprogram Pendinginan Ikan Pada Kelompok Pedagang Pasar Pelelangan Muara Baru Jakarta Utara. (261-265). Pangkal Pinang: Seminar Nasional Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Arwana: Jurnal Ilmiah Program Studi Perairan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.