ANALISIS PENYERAPAN TENAGA KERJA DI SEKTOR KULINER KABUPATEN BIREUEN

Authors

  • Zarimah Zarimah Prodi EKP FE Universitas Almuslim - Bireuen Aceh
  • Haryani Haryani Dosen Fakultas Ekonomi Universitas Almuslim Bireuen

DOI:

https://doi.org/10.51179/eko.v15i2.2620

Keywords:

tingkat upah, nilai produksi, penyerapan tenaga kerja

Abstract

The purpose of this research is to analyze how wage levels and production values influence the absorption of labor in the culinary sector of Bireuen district. The type of research used in this research is quantitative research. In this study, the population is the culinary sector in Bireuen district by taking 49 culinary samples as respondents. Data collection techniques through questionnaires. Statistical tools used via multiple linear regression. Based on the SPSS calculation results, it shows that partially the wage rate variable (x1) has a positive and significant effect on employment absorption and the production value variable (x2) has a positive and significant effect on employment absorption. Then simultaneously the wage rate (x1) and production value (x2) have an influence on employment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aurianti, J. L. (2020). Hubungan Pengetahuan Dan Praktik Terkait Dagusibu Pada Ibu PKK, Desa Ngalang, Gedangsari, Gunung Kidul.

Caya, P. D. (2019). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penyerapan Tenaga Kerja Pada Sektor Industri Pengolahan Di Provinsi Sulawesi Selatan.

Citamaha, Areta. (2018). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penyerapan Tenaga Kerja Pada Industri Besar Dan Sedang Pada Provinsi Jawa Timur Tahun 2011-2015 (Studi Kasus: Industri Makanan Pada 38 Kabupaten/Kota). Jurnal Ilmiah.

Dasuki. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penyerapan Tenaga Kerja Melalui Program Kelompok Swadaya Masyarakat Di Kecamatan Telanaipura Kota Jambi.

Gautama, M. S., Pyadini, A. N., & Ulya, D. (2021). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penyerapan Tenaga Kerja Di Kabupaten Tanah Laut (Studi Kasus Pada Dinas Tenaga Kerja Dan Perindustrian Kabupaten Tanah Laut). Jurnal Riset Akutansi Politala, 4(1), 15-21.

Kuntiarti, D. D. (2018). Pengaruh Inflasi, Jumlah Penduduk Dan Kenaikan Upah Minimum Terhadap Pengangguran Terbuka Di Provinsi Banten Tahun 2010-2015. Jurnal Pendidikan Dan Ekonomi, 7(1), 1–9.

Pakpahan, E & Lubis, T. H. (2020). Pengaruh Upah Dan Hasil Penjualan Terhadap Penyerapan Tenaga Kerja Pada Usaha Restoran di Kota Medan. Jurnal Economic and Strategy (JES), 1(1), 11-21.

Rorimpandey, D. M., Engka, D. S. M & Rorong, I. P. F. (2022). Pengaruh Indeks Pembangunan Manusia, Tenaga Dan Investasi Dalam Negeri Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Di Kabupaten Minahasa Utara Periode 2006-2020. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi, 22(6), 1-12

Wahyuni, D., Bachtiar, N., & Elfindri. (2020). Tenaga Kerja Produksi dan Non Produksi Pada Industri Makanan. Jurnal Akuntansi Dan Ekonomi, 5(1): 29-42

Published

2023-09-28

How to Cite

Zarimah, Z., & Haryani, H. (2023). ANALISIS PENYERAPAN TENAGA KERJA DI SEKTOR KULINER KABUPATEN BIREUEN. Ekonomika: Jurnal Ekonomi Dan Pembangunan, 15(2), 33–38. https://doi.org/10.51179/eko.v15i2.2620